De helft van de suiker oplossen in de vers gezette hete espresso-koffie. Laten afkoelen. De melk warm maken in een pannetje. Het vanillestokje open snijden, het merg eruit schrapen en met het stokje in de melk doen. Laten trekken, maar niet laten koken! Een ronde schaal au bain-marie verhitten. De eierdooiers en de rest van de suiker toevoegen en met de garde schuimend kloppen. Het vanillestokje uit de melk halen. Eerst de koud geworden koffie, dan de melk beetje bij beetje aan het eischuim toevoegen en daarbij flink roeren. De creme van het vuur nemen, in een pan met koud water zetten en al roerend laten afkoelen. De slagroom stijfkloppen en 3/4 deel door de koffiecreme scheppen. De rest van de slagroom afgedekt koud wegzetten om later mee te garneren. De koffiecreme overdoen in een metalen beker of bak en in het vriesvak in ca. 3-4 uur laten opstijven. 20 min. voor het opdienen het koffieroomijs uit het vriesvak nemen. Het ijs verdelen in ijscoupes en garneren met een toefje slagroom en een paar mokkaboontjes.