Zet ze de volgende dag met schoon water op en laat ze ca. 1,5 uur zachtjes koken. Bak de ui en knoflook ca. 5 min. in de olie. Bak de groenten en kool al omscheppend even mee. Voeg de tomaten met vocht, peterselie, basilicum, peper zout en ca. 1,5 l water toe en breng alles aan de kook. Laat de soep op zacht vuur ca. 1,5 uur koken. Pureer de helft van de bonen en roer dit samen met de hele bonen door de soep. Breng op smaak met zout en peper. Laat de soep 1 nacht staan. Verwarm de volgende dag de oven voor op 225 graden. Leg de plakken brood in de ovenschaal en schenk de soep erover. Leg de uiringen op de soep, schenk de olijfolie erover en zet de ribollita ca. 15 min in de oven tot de uien lichtbruin zijn.
Ribollita - Toscaanse Bonensoep is een recept van Smulweb.nl