Bereiding
Schil de asperges, verwijder de eindstukjes, en snijd ze in stukjes van ongeveer 2 2 cm. zorg dat de asperges net onder water staan, en kook ze in water met 2 jamlepels vegeta in 15 minuten gaar. giet de asperges af, maar bewaar het kookvocht, want daarin koken we de geschilde, in hapklare brokken gesneden aardappelen, doe er nog 2 jamlepels vegeta bij en kook ze 15 minuten, ze moeten niet overgaar worden. giet de aardappelen af, maar bewaar weer het kookvocht, kook dit in tot �1/3 overblijft. giet de room in een maatbeker, en doe er de bloem bij, onder goed roeren met een garde. doe hier 1 dl.van het ingekookte kookvocht bij, en wat van de cayennepeper, zelf bepalen hoeveel, iedereen houd niet van te scherp. doe de afgekoelde aardappelen en asperges in een heel grote schaal, doe de geraspte kaas en de in stukjes gesneden ham en de peterselie, die eerst in de moulinette fijn gemalen is of in een grote mok fijngeknipt, erbij en roer samen met het roommengsel voorzichtig door elkaar spatel het met liefde door elkaar, kneus de ingrediënten niet! neem een ovenschotel, die 5 cm diep is en vul die tot onder de rand, neem als nodig nog een kleinere schotel voor de rest. is het voor de volgende dag dek dan af met huishoudfolie, en zet alles in de koeling tot 1 uur voor je aan tafel wilt. verwijder de folie! verwarm de oven voor op 150 graden voor een hete luchtoven, en 170 graden voor een gasoven. zet de schotel(s) in het midden van de oven en bak ze 1 uurtje, kijk af en toe even, ze moeten een lekker bruin korstje krijgen, niet donkerbruin, goudbruin. . het is een ideale schotel om klaar te maken als je gasten krijgt, je kunt lekker met de gasten een borreltje, of een sapje, drinken en je hoeft niet steeds in de keuken te staan. EET SMAKELIJK en laat even weten, wat je er van vindt!