Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor. Voeg al roerende beetje voor beetje de bouillon toe. Blijf roeren tot er een dikke saus ontstaat. (liever een beetje te dik dan te dun) Roer de kaas, de uienringetjes, de fijn gehakte stukjes ei en de mexicaanse kruiden door de saus. Schenk de saus in een platte schaal en laat het geheel afkoelen en stijf worden. Vorm van het opgestijfde mengsel balletjes. Klop het ei los in een diep bord. Haal de balletjes eerst door de bloem, vervolgens door het ei en tenslotte door de paneermeel. Laat ze even drogen en herhaal de vorige actie nog twee keer. In plaats van de bloem kun je de balletjes ook eerst door de paneermeel halen, vervolgens door het ei en dan nog een keer door de paneermeel. Verhit de olie of het vet tot 180 graden. Frituur de bitterballen tot ze goudbruin zijn, een minuut of drie. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
Oudjaarrecept Vegetarische Bitterballen is een recept van Smulweb.nl