Gevulde kerstkalkoen

6
10 min
Hoofdgerecht
2 sterren op basis van 3 stem(men)

Ingrediënten

Bereiding

  • 1 Laat de kalkoen minstens 30 min. op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Verwijder de korst van het brood. Verkruimel het brood (in een keukenmachine) heel fijn. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil eraf. Snipper de ui. Voeg de citroenrasp en ui toe aan het broodkruim. Ris de blaadjes van de kruidentakjes en snijd ze fijn. Meng de kruiden met peper, zout en boter door het kruim en kneed het geheel tot een losse bal.
  • 2 Leg kalkoen in een vergiet en schenk er kokend water over (hierdoor wordt het vel extra knapperig). Dep de kalkoen aan de binnen- en buitenkant droog met keukenpapier. Stop de vulling losjes in de kalkoen en sluit de holte af met de rest van de ui. Maak voorzichtig het vel los bij het borstvlees, duw wat boter tussen vel en vlees (zo blijft het sappig). Bestrooi rondom met peper en zout. Smeer de boter over de bodem van de braadslede, leg de kalkoen op de borst erin en verdeel de rest van de boterklontjes erover.
  • 3 Dek de braadslede losjes af met aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen (niet te strak, anders stooft de kalkoen). Zet de braadslede op een rooster in de oven en braad de kalkoen in 2-2 ½ uur goudbruin en gaar. Schakel na 1 uur de oventemperatuur terug naar 175 ºC. Bedruip de kalkoen regelmatig met braadvocht. Verwijder de laatste 30 min. de aluminiumfolie en draai de kalkoen om, zodat het vel op de borstkas bruin en krokant wordt.
  • 4 Controleer of kalkoen gaar is door in het dikste deel van de dijbeen een satépen of vleesvork te steken. Het vocht dat eruit druppelt moet helder zijn. Neem de braadslede uit de oven. Wikkel de kalkoen in een nieuw stuk aluminiumfolie en laat hem op het aanrecht minstens 15 min. rusten. Doe de kalkoen dan over op een snijplank met gootje (om het vleessap op te vangen) en snijd hem aan tafel met vleesmes en -vork aan.

Gevulde kerstkalkoen is een recept van Albert Heijn

Dit vind je misschien ook lekker

Gebraden kerstkalkoen met rozemarijnciderjus
2 uur- Hoofdgerecht
Bekijk recept
Kerstkalkoen met pancetta en salie
1uur- Hoofdgerecht
Bekijk recept
Jamie's kerstkalkoen
Bekijk recept
kerstkalkoen 2
0 min
Bekijk recept

Sinterklaasrecept Gevulde Speculaas
30-60 min -
Bekijk recept
Gevulde Reuze Champignons Op Groentepuree
20-30 min - Voorgerecht
Bekijk recept
Gevulde Portabello
20-30 min - Hoofdgerecht
Bekijk recept
Gevulde Portabello
20-30 min - Voorgerecht
Bekijk recept