Welke wijn bij welk gerecht

0 sterren op basis van 0 stem(men)

Ingrediënten

Bereiding

uitgangspunten De vaste uitgangspunten bij het combineren zijn wel bekend: • kwaliteit bij kwaliteit; • geen lichte wijn bij zware kost of omgekeerd; • zuur en alcohol neutraliseren het vet; • kruidige wijn bij kruidig voedsel; • smaakintensieve schotels passen goed bij dito wijnen; • kleur is minder van belang dan smaak; • streekwijnen passen goed bij gerechten uit diezelfde streek. Binnen die richtlijnen kan iedereen naar eigen voorkeur het beste bepalen wat er aan combinaties bevalt of niet. Rode wijnen worden meestal geschonken als ze een temperatuur van 17-18 graden Celsius hebben! Zet rode wijnen voor het serveren 20 minuten in de koelkast. Lichte rode wijnen uit bijvoorbeeld de Beaujolais worden op 14-16 graden Celsius geserveerd. Witte wijnen en rosé koelt u op 10-12 graden Celsius. Zet de wijn één uur in de koelkast, de temperatuur is dan perfect. Glazen: kies voor witte wijn kleinere glazen dan voor rode wijn. De meest ideale glazen zijn: kleurloos, zodat de kleur van de wijn goed zichtbaar is, een toelopende kelk, zodat de geur van de wijn goed bewaard blijft, een lange steel, pak het glas altijd bij de steel dan blijft de wijn op de juiste temperatuur en de kelk helder. Uit een fles van 75 centiliter schenkt u 6 glazen. Volgorde dranken: de gouden regel bij het bepalen van de volgorde van dranken: licht en droog eerst, zwaar en zoet daarna. Ga uit van één aperitiefje, één glas wijn bij het voorgerecht en 1 à 2 glazen bij het hoofdgerecht. Aperitief: begin voor het diner met een aperitiefje, dit is bedoelt om de eetlust op te wekken. Bijvoorbeeld, droge witte wijn, champagne, mousserende droge witte wijn, droge- en medium sherry, droge vermout (Italiaanse droge Martini of de kruidige Franse Noilly Prat). Ook longdrinks of lichte cocktails zijn geschikt. Een scheutje Kir/crème de cassis in droge witte wijn is ook een heerlijke aperitief, met champagne krijgt u een Kir Royale, dit kunt ook maken met een scheutje perziklikeur. Wijn bij soep? In principe wordt bij soep geen wijn gedronken, met uitzondering van een glas droge madera bij bijvoorbeeld ossenstaartsoep. Wilt u per sé wel wijn, neem dan kleinere glazen. Dessertwijn is een feestelijk besluit na een diner. Lekker bij o.a. gerechten met appel, peer, vijgen, noten en amandelen. Sauternes is een heerlijke witte dessertwijn die bij heel veel desserts past. Andere Franse witte dessertwijnen: Montbazillac, Muscat de Rivesaltes, Muscat de Beaumes de Venise en Coteau de Layon. Uit Portugal de Setúbal en uit Duitsland Beerenauslese. Bij desserts met chocolade smaakt de rode Banyuls heerlijk. Wijn bij kaas: u kunt de rode wijn van het hoofdgerecht doordrinken. Ook port is een klassieke combinatie. Het digestief wordt nà de maaltijd gebruikt met als doel de spijsvertering te bevorderen. Vaak wordt dit bij de koffie gegeven. Bijvoorbeeld cognac, armagnac, calvados, likeuren. Apart is ijskoude koffie- of whiskylikeur met bovenop een toefje slagroom. Ook een glaasje donkerbruine oloroso of cream sherry zijn lekker, maar meer geschikt voor na de koffie.

Welke wijn bij welk gerecht is een recept van Jerryke's Cuisine

Dit vind je misschien ook lekker

Macaronischoteltje uit de oven
15 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Herfstige farfalle met salami en kikkererwten
30 min- Hoofdgerecht
Bekijk recept
Paprikarijst met shoarmavlees
20 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Aardappelschotel met geitenkaas
10 min Hoofdgerecht
Bekijk recept

Geitenkaastaartje met rode biet
20 min Voorgerecht
Bekijk recept
Broccolisoep ( of welke soep dan ook ) in een
25 min Voorgerecht
Bekijk recept
Welke wijn bij welk gerecht
0 min
Bekijk recept
Donker Duits Brood
Langer dan 2 uur - Voorgerecht
Bekijk recept