Koken met koffie: Irish coffee, Koffiegranita en Mokkamelk

3 sterren op basis van 4 stem(men)

person 4 timer 20 min restaurant - link Albert Heijn print

Ingrediƫnten

Bereiding

  1. Irish coffee: Klop 200 ml slagroom (zonder suiker!) halfstijf en zet 500 ml sterke koffie. Spoel vier hoge hittebestendige glazen om met heet water. Schenk in elk glas een borrelglaasje whisky en los daarin, per glas, een eetlepel donkere basterdsuiker op. Vul de glazen tot 1 cm onder de rand met hete koffie. Schenk langs de bolle kant van een lepel langzaam een laag room op de koffie.
  2. Koffiegranita (Dag tevoren:) Zet 500 ml sterke koffie of espressokoffie en los daarin 100 g suiker en 2 theelepels gemalen kardemom op. Schenk de koffie in een lage diepvriesdoos, laat afkoelen en zet de doos dan ca. 3 uur in de vriezer, tot zich ijskristallen vormen. Roer de aangevroren koffie los met een vork, zet de doos nogmaals een uur in de vriezer en roer opnieuw. Herhaal het invriezen en roeren tot de koffie compleet bevroren is (=granita). Zet de granita een kwartier voor serveren in de koelkast. Breek het ijs met een stevige vork in grove kristallen en schep de koffiegranita in vier glazen, eventueel met een lepel geslagen room of een scheut (sinaasappel)likeur (slijter).
  3. Mokkamelk: Verwarm in een steelpan 400 ml chocolademelk en voeg 400 ml versgezette koffie toe. Roer er eventueel 100 ml rum of likeur (slijter) doorheen en breng op smaak met suiker.
Koken met koffie: Irish coffee, Koffiegranita en Mokkamelk is een recept van Albert Heijn

Receptenzoeker