Recepten inspiratie

Rijst, graan uit het verre Oosten

De oude Grieken waren blijkbaar nogal conservatief, want ze vonden de witte korrels die Alexander de Grote van zijn verre veldtochten meebracht niet lekker. Dan waren de Romeinen toch wat avontuurlijker van aard. Wat hen uit het Oosten bereikte, vonden ze zo ongelooflijk, dat ze het al gauw zelf gingen aanplanten in de Po-vlakte. Zo is rijst een bestanddeel geworden van de klassieke Italiaanse keuken, vooral die uit Noord-Italië. Het is waar: dit is in geen vergelijking met China of Japan, daar werd een hele  kookcultuur opgebouwd rondom rijst. De fijnproevers uit het verre Oosten kennen dan ook wel 7000 (!) verschillende soorten, waarvan er bij ons maar ongeveer negen bekend zijn. De gegevens van meer dan 80.000 soorten liggen opgeslagen in databanken. Daarvan worden er 40.000 verbouwd. Veel van de 40.000 worden op kleine schaal verbouwd, 7000 rijstsoorten intensief op grote schaal.

De gemiddelde rijstconsumptie ligt wereldwijd op 56 kilogram per hoofd per jaar, waarvan het zwaartepunt duidelijk in de niet-ontwikkelde landen. In Myanmar wordt per hoofd het meeste rijst geconsumeerd, ongeveer 236 kilogram per jaar; in de Europese Unie ligt dit op circa 5,5 kilogram.

Rijst kennen en rijst koken
Er kan eigenlijk niets misgaan als U zich strikt aan de basisregels houdt.

Het koken van rijst is makkelijker dan het bakken van aardappelen! En voor de wat angstige is er altijd nog snelkookrijst. Maar, alvorens de rijst te gaan koken, is het prettig ook nog iets te weten over de verschillende soorten en hun eigenschappen.

Droge, natte en kleverige rijst
Rijst kan na het koken op 3 manieren uitpakken: droog, nat of kleverig. Dat hangt van het type rijst en de bereiding af.

  • Droog: Basmati rijst, Pandan rijst en Surinaamse rijst zijn droogkokende rijstsoorten met een lange, stevige korrel. Dat maakt ze geschikt voor nasi en andere Oosterse gerechten.
  • Nat: Japanse rijst, Italiaanse rijst en dessertrijst zijn natkokende rijstsoorten met een korte en ronde of ovale korrel.
  • Kleverig: kleefrijst verliest na het koken zijn stevigheid. Daardoor ontstaat een kleverige massa die je makkelijk met de handen kunt eten.

Dat maakt rijst zo waardevol
Rijst levert belangrijke bouwstoffen, maar ook vitamines en mineralen zoals ijzer en calcium. Net als voor andere levensmiddelen geldt ook voor rijst: hoe minder het product industrieel is bewerkt, des te gezonder het is.

Rijst Koken
Reken ongeveer 100 gram ongekookte rijst per persoon. Een kopje is een goede maat per persoon. Het koken in water maakt de rijst ongeveer tweeënhalf keer zo zwaar. 100 gram ongekookte rijst wordt dus 250 gram gekookte rijst. Elke rijstsoort heeft zijn eigen bereidingstijd. Deze kan variëren van 8 minuten voor sommige witte rijstsoorten tot 20 minuten voor wilde rijst. Raadpleeg hiervoor de verpakking.

Recepten met rijst

 , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie