Recepten inspiratie

Kruiden: 12 tips over verse en gedroogde kruiden

Wie daar een neus voor heeft, kan landstreken, ja zelfs hele landen aan de geur van hun kruiden herkennen. Terwijl de elegante Parijse keuken naar dragon ruikt, stijgt uit de Provence de drievoudige geur van tijm, lavendel en knoflook op. De Romeinse koks zweren bij salie, terwijl het noorden van Italië naar basilicum geurt. Uit Engeland waait een sterke munt lucht naar ons over, Scandinavië is het dille land bij uitstek; in Duitsland wordt peterselie als nationale plant vereerd en in Nederland viert lava, de maggiplant, hoogtij.

 1. Verse kruiden zoals kervel, basilicum en bieslook pas op het allerlaatst aan een gerecht toevoegen, omdat de smaak door koken grotendeels verloren gaat.
 2. Gedroogde kruiden moeten een tijdje meekoken om hun geuren tot ontwikkeling te laten komen.
 3. Uitgesproken smakende kruiden zoals tijm of rozemarijn kunnen met steel en al worden meegekookt. Voor het serveren moeten ze uit het gerecht worden verwijderd.
 4. In een doekje gebonden kunnen allerlei kruiden in vloeistof worden gehangen (een kruidenbuiltje). Ze zijn zo weer gemakkelijk uit soep  of saus te verwijderen.
 5. Gebruik peterselie niet alleen als garnering.
 6. Verse kruiden kunnen worden gedroogd. ingelegd in olie of azijn of ingevroren.
 7. Gedroogde kruiden moeten in een goed gesloten pot worden bewaard en nooit langer dan een jaar.
 8. Gedroogde kruiden hebben een minder intensieve smaak als verse. Er kan dan ook een wat grotere hoeveelheid van worden gebruikt dan in recepten is aangegeven.
 9. Gedroogde kruiden hebben doorgaans een iets andere smaak dan de verse kruiden.
 10. Gedroogde kruiden zijn ideaal om bij de BBQ te gebruiken. Ze kunnen zowel over het vlees, als direct op het vuur worden gestrooid.
 11. De smaak van fijngemalen gedroogde kruiden gaat heel snel verloren.
 12. Voor alle tuinkruiden geldt hetzelfde als voor specerijen: ze moeten de smaak van het gerecht ondersteunen en nooit maskeren.

 

 , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie