Recepten inspiratie

Alles over asperges

Gezondheid
Al in de oudheid, bij de Grieken, Romeinen en Chinezen, werden asperges omschreven als een geneeskrachtig kruid. Met name door de stof asparagine die een gunstige uitwerking lijkt te hebben op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen. Asperge werkt verder ook bloedzuiverend en kan als vochtafdrijvend middel gebruikt worden bij blaas- en nierfunctiestoornissen.

Verkrijgbaarheid
Nederlandse asperges zijn uitsluitend in het aspergeseizoen verkrijgbaar. Het seizoen duurt van begin april t/m 24 juni. Het is mogelijk dat er half maart en begin juli ook verkrijgbaar zijn, maar let dan goed op de afkomst omdat er dan ook meer buitenlandse asperges worden aangeboden.

Waar te koop?
De supermarkt is al sinds jaren het belangrijkste aankoopkanaal voor verse asperges.
De teler volgt op de tweede plaats en de groenteman en de markt komen daarna. In de zuidelijke provincies wordt de asperge meestal bij de teler/boer gekocht.

Wat is vers?
Herken verse asperges met hulp van de volgende tips:
– glanzende stengels
– als de stengels (zachtjes) tegen elkaar wrijven, hoor je een piepend geluid
– het snijvlak aan de onderzijde van de stengel mag niet ingedroogd zijn. Een handige tip is even met je nagel op het vlak te drukken

Herkenbaarheid kwaliteit Nederlandse asperge
Om te laten zien dat het bij je aankoop om de beste sorteringen van Nederlandse asperges gaat, hebben Aceera bv, ZON fruit & vegetables en The Greenery een beeldmerk op de markt gebracht. Vraag bij aankoop van asperges altijd naar de herkomst en wees bewust van de kwaliteitsvoorsprong van het Nederlandse product.

Aspergeplas
Vanaf het derde jaar kunnen in het voorjaar (april – eind juni) gedurende een periode van 30 tot 50 dagen de jonge uitlopers geoogst worden. Na het snijden laat men de uitlopers doorgroeien, zodat de plant reserves kan opbouwen voor de winter. Het loof wordt pas in het najaar afgesneden. De plant kan het zo’n tien jaar volhouden. Wie asperges heeft gegeten, wordt daaraan de eerste 24 uur herinnerd iedere keer als hij een plas doet: een ammoniakachtig luchtje kenmerkt de ‘aspergeplas’. Waarschijnlijk is het aminozuur asparagine, wat de nierfunctie stimuleert, de oorzaak.

Bewaren
Asperges zijn dagvers het lekkerst, maar ze zijn ook goed een aantal dagen te bewaren in de koelkast: witte asperges in een vochtige doek, groen en paars in een open plastic zak. Wil je de asperges langer bewaren, dan kun je ze ook invriezen. Schil de asperges zorgvuldig. Daarna verpak je de asperges in een plastic diepvrieszakje en dan kunnen ze zo de vriezer in. De asperge is nu 4 tot 6 maanden houdbaar. Doe bij bereiding de asperge bevroren in een pan met ruim water (dus niet eerst ontdooien).

Asperge recepten

Meer asperge recepten.

Bron: Nederlands Asperge Centrum

 , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie