Recepten met rode ui

1000 recepten met rode ui

Rode ui

Rode ui De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. De rode ui heeft een dieprode, bijna paarse, schil die iets dunner is dan de schil van de gele ui. Gesneden is de ui lichtrood met wit. Daardoor is de rode ui heel decoratief in bijvoorbeeld een salade. De in Nederland geteelde rode ui smaakt wat minder scherp dan de gele ui. Ook voor rode ui geldt dat ze zeer veelzijdig is in de keuken. De befaamde salade Niçoise kan niet zonder rode ui! Of doe net als in de Scandinavische landen: gebruik de rode ui ook eens om onder meer haring in te leggen. Rode ui is verder ideaal bij wild, in barbecuemarinades en in Antilliaanse en Surinaamse gerechten. Rode ui past ook uitstekend in stoofgerechten. Pel de ui en snijd of snipper hem. Maar doe dit pas vlak voordat je ‘m gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen + lees meer

Sunshine soep

3 sjalotten 450 g winterpeen 4 el olijfolie 1 citroen 1 cm verse gember 1.1 liter kraanwater 3 tuinkruidenbouillontabletten 8 g verse tijm (bakje à 15 g) 1 rode ui 1 el donkerbruine basterdsuiker1. Snipper de sjalotten. Schil d... bekijk recept »

Caribische rijstschotel (jambalaya)

500 g scampi's 200 g chorizoworst 2 el olijfolie 1 grote ui 2 stengels bleekselderij 1 rode paprika 500 g tastytomtrostomaten 2 el platte peterselie 1 rode peper 200 g achterham 300 g witte rijst 500 ml kippenbouillon1. Ontdooi ... bekijk recept »

Balinese kip (ajam Oka) van Bibian van Bokhovens

1 theelepel koenjit (gemalen kurkuma of geelwortel) 2 theelepels zwarte peper (versgemalen) 4 tenen knoflook 1 rode peper 1 ui (gepeld) 1 kg kipdrumsticks olie om te frituren 2 eieren (losgeklopt) 4 eetlepels bloem... bekijk recept »

Kip madras

500 g kipkluifjes 75 g boter 2 uien 2 rode paprika's 3 tomaten 3 el milde currypasta (potje) 150 ml kraanwater 325 g gele rijst (pakje) 250 ml Griekse yoghurt1. Bestrooi de kip met peper en zout. Verhit de boter in een hapje... bekijk recept »

Zalmrolletjes

140 g gerookte zalm 200 g zachte kaas Delhaize 1 eetlepel fijngehakte kruiden (diepgevroren) 2,5 eetlepel rijstazijn enkele blaadjes verse veldsla of spinazie peper zout 1 fijngesneden rode ui1. Laat de gesnipperde rode ui een aantal uren marineren i... bekijk recept »

Pittige courgettechutney

1 courgette (in blokjes) 2 zoetzure appels ((bijv. Elstar), geschild en in blokjes) 1 ui (gesnipperd) 1 rode peper (in reepjes) 3 tl gemalen koriander (ketoembar) 1 el citroensap 500 g geleisuiker 1. Breng in een gro... bekijk recept »

Vongole op Thaise wijze

375 g venusschelpen (steenmosselen) 0.5 verse rode Spaanse peper 1 flinke handvol verse korianderblaadjes 1 rode ui 10 cl olijfolie 15 cl saké 2 teentjes look 2 kropslaharten zout bloem (optioneel) 1 limoen (optioneel)1. Begin met het reinigen v... bekijk recept »

Gepofte rode ui in wijnsiroop

200 g grof zeezout 4 rode uien 1 flesje rode wijn (a 250 ml) 3 eetlepels suiker 100 g blauwaderkaas (in plakjes)1. Oven voorverwarmen op 200 °C. Zeezout over bodem van ovenschaal verdelen en ongepelde uien erin zetten. In oven uien ... bekijk recept »

Aardappelschotel met gerookte makreel

6 el olijfolie 400 g winterpeen (zak a 1 kg) 400 g rode bietjes (gekookt (bak a 500 g)) 1 rode ui 1 zakje A-partjes (in schil (425 g)) 7 g verse tijm (zakje a 15 g) 1 pakje makreel (filet lichtgerookt (ca. 200 g))... bekijk recept »

Rillettes van gerookte forel met rode biet, lente-ui en groene appel

140 g gerookt forelhaasje 4 sneetjes grof boerenbrood peper en zout rode biet lente-ui groene appel1. Prak de forel met een vork in een kom. 2. Mix de andere ingrediënten en meng met de forel. 3. Smeer op een sneetje grof boerenbrood en werk af met ... bekijk recept »

Pagina 1 van 100