Konijn in het zuur

Konijn in het zuur

105 min, voorbereiden 15 min, wachten 720 min     4
  • Momenteel 3 van 5 Sterren.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3 sterren op basis van (3 stemmen)


Ingredienten
1 zakje gewelde pruimen (250 g)
1 dl armagnac (slijter)
2 eendenborstfilets (a 250 g)
(versgemalen) zwarte peper
1/2 eetlepel olijfolie
250 g magere spekreepjes
1 pot gevogeltefond (380 ml)
2 takjes tijm
1 eetlepel koude roomboter
zout
8 takjes waterkers


Bereiding: Pruimen eventueel halveren en in kommetje leggen. Armagnac op pruimen schenken en pruimen minimaal 20 minuten marineren. Intussen met scherp mes vetkant van eendenborstfilets tot op vlees kruislings inkerven, zodat ruitpatroon ontstaat. Filets bestrooien met peper. In koekenpan met zware bodem olie verhitten en hierin filets op vetkant 45 minuten op zeer laag vuur zachtjes bakken, tot vetlaag gesmolten en knapperig is. Intussen in andere pan spekreepjes in ca. 5 minuten op laag vuur zachtjes uitbakken. Fond, weekvocht van pruimen en takjes tijm toevoegen. Geheel goed mengen en saus op hoog vuur in ca. 10 minuten met 2/3 laten inkoken. Pan van vuur halen, takjes tijm verwijderen en koude boter snel door saus roeren. Pruimen door saus mengen en saus op smaak brengen met zout en peper. Saus warm houden. Eendenborstfilets even uit pan halen, vuur hoger zetten en vet zeer heet laten worden. Filets op vleeskant nog 2 à 3 minuten bakken tot vlees mooi bruin is. Eendenborstfilets met zout bestrooien en in dunne plakjes snijden. Plakjes eend over vier borden verdelen en saus ernaast schenken. Borden garneren met takjes waterkers. Lekker met knolselderij- of aardappelpuree.

Bron: Albert Heijn