1 • Verwarm de oven op 100°C. • Warm de room op een zacht vuurtje op. • Snijd het vanillestokje eerst in tweeën, haal het merg eruit en voeg dit toe aan de room. • Klop de eigelen samen met de suiker tot een witte massa en voeg er de room aan toe. • Zet dit in een oven van 100° C gedurende anderhalf uur. • Laat daarna afkoelen. • Snijd de appelen in kleine blokjes en bak ze in de Fama met een beetje speculaaspoeder om een compote te krijgen. • Strooi een beetje rietsuiker op de crème en brand met een bunsenbrander. • Leg een lepel van de compote op de crème brûlée.
2 Tips:
3 Stap 1: Warm de room op met de vanillestok (koud bindt hij niet). Haal het merg uit de vanillestok (de smaak zit in het merg, niet in de stok). De stok hoeft niet mee in de room (gebruik hem om vanillesuiker te maken).
4 Stap 2: Klop de eigelen met de suiker tot een witte massa. Hoe meer de eieren geklopt worden, hoe luchtiger ze zullen worden. De suiker laat de eigelen garen. Hoe luchtiger de eieren geklopt zijn, hoe zachter de crème zal zijn.
5 Stap 3: Voeg beetje bij beetje de room toe aan de eieren. Als alles in 1 keer toegevoegd wordt, komt het schuim naar boven, Hoe meer schuim, hoe sneller het kan openscheuren in de oven.
6 Stap 4: Plaats dit anderhalf uur in de oven op 100°C. Bak hem niet warmer want dan zal er geen binding zijn. Als hij te warm is, kan de crème ook scheuren. Laat ook nadien de crème afkoelen.
7 Stap 5: Bak de appelen en karameliseer ze met het speculaaspoeder. Laat de crème goed afkoelen vooraleer de suiker erop te leggen anders smelt de suiker door de warmte van de crème.