1 Kruid het varkenshaasje en bak het aan alle kanten mooi bruin aan in hete solo.
2 Verminder het vuur en laat het onder gesloten deksel even verder garen.
3 Neem het vlees uit de pan en leg het op een warme schotel, pak het stevig in met aluminiumfolie, laat even rusten (± 15 min.), zo kunnen de sappen zich verspreiden en wordt het vlees lekker mals en sappig. Verwijder het overtollige vet uit de pan, stoof het sjalotje aan in de bakresten. Open de fles witte wijn, schenk wat wijn in een wijnglas (is voor de kok). Voeg witte wijn toe (deglaceren) laat even koken (alcohol verdampen) en voeg nu de runder- of kippenfond toe (ik neem steeds het laatste), laat tot 1/3 inkoken. Voeg nu een soeplepel mosterd en de room toe, even roeren, laat de saus even indikken, eventueel bijkruiden met pezo en misschien nog wat mosterd. Snij het vlees in dikke schuine plakken, dresseer het op zeer warme borden, nappeer het vlees met de saus en dien op met kroketten of fritten en groenten naar keuze, wortelen, boontjes… (heel lekker met gestoofd Belgisch witloof).
4 TIP: een varkenshaasje moet niet helemaal doorbakken zijn, is het lekkerst en het malste als het licht rosé is. Indien u fond uit een bokaal gebruikt, doe de overschot in verschillende kleine plastic potjes, die kun je dan invriezen en later gebruiken !
5 Wat drinken wij hierbij: just ja, de overschot van de witte wijn.
Varkenshaasje in graanmosterdsaus is een recept van Solo Open Kitchen