1 Rooster de pijnboompitjes licht in een droge koekenpan en laat ze afkoelen op keukenpapier. Verdeel ze in de helft en hak één helft klein.
2 Fruit de gesnipperde ui en de knoflook even licht in een pannetje met een weinig olijfolie. Doe er dan de basilicumsteeltjes bij en fruit ze even mee. Laat dit afkoelen.
3 Doe het gehakt in een grote kom en voeg ei, de gehakte pijnboompitjes, paprikapoeder, het ui-knoflook-basilicum mengsel en de pecorino kaas, peper en zout toe en kneed alles goed door tot een mooi homogeen mengsel. Als het gehakt naar smaak te vochtig is, voeg dan wat paneermeel of panko toe.
4 Maak 4 iets grotere balletjes per persoon of kleinere als je dat wenst. Bak de balletjes rondom bruin in een grote koekenpan met olijfolie. Wellicht moet dit in porties. Haal de balletjes uit de pan ( ze hoeven niet helemaal gaar te zijn, omdat ze in de saus nog verder garen.
5 Fruit het tweede uitje met de knoflook in de pan van de balletjes. Roer er de tomatenpuree door en laat even mee bakken. Voeg de oregano toe.Voeg de champignonplakjes toe en laat ze lekker gaar sudderen. Dan gaat het blikje tomaten erbij. Snij de tomaten vooraf even fijn. Laat even sudderen. Snij de blaadjes van de basilicum fijn en voeg ze bij de saus. Hou er een paar apart voor de garnering. Verdun de saus met tomatensap of bouillon met water. Voeg de balletjes toe en laat ze door en door gaar en warm worden. Als laatste de achter de hand gehouden pijnboompitjes toevoegen . Breng op smaak met peper en zout.
6 Klaar ! Werk af met basilicum blaadjes en serveer met pasta naar keuze en een groene salade.