1 Van een bevriende klant krijg ik af en toe al eens vers grondwitloof toegestopt. Een absolute heerlijkheid! Mijn recepten met deze heerlijke Belgische groenten zijn dan ook uitgebreid met allerlei nieuwe probeersels. In The Lake in Keerbergen proefde ik een zalig witloofsoepje met truffelolie en dit is dan mijn variant.
2 Snij de ui in stukjes en fruit deze in de boter. Verwijder de harde 'poepjes' van de stronkjes (deze maken de witloof bitter!) en snij de witloof in stukjes, die je bij de gefruite ui in de pan doet. Laat even stoven onder voortdurend roeren en giet er de groentenbouillon bij. Kruid bij met peper en zout en laat gedurende 30 minuutjes pruttelen.
3 Bak ondertussen de kubusjes goudbruin in de olijfolie en laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.
4 Mix de soep fijn en draai het vuur uit. Meng de eierdooiers met de room en voeg dit bij de soep op het moment dat de soep niet meer kookt. Dresseer in een bordje, steek er wat blaadjes witloof in en schep wat korstjes in het midden. Giet een fijn straaltje truffelolie rond de korstjes.
Velouté van witloof met truffelolie is een recept van Solo Open Kitchen