1 Ontschub de visjes door met je duim onder koud stromend water over de huid te wrijven. Dep de sardines droog met keukenpapier. Snijd met een scherp (fi leer) mes de fi lets van de graat: snijd de vis net achter de kop in, houd je mes plat op de graat en laat het er in één beweging overheen glijden. Verwijder de ongerechtigheden van de buikwand.
2 Besprenkel een roestvrijstalen bakblik of braadslee met olie en strooi er wat zeezout in. Leg de helft van de sardinefi lets op de velkant in het bakblik, bedek de bodem ermee. Bestrooi de vis opnieuw met zeezout en olie. Leg hierop de volgende laag visfi lets, nu met de velkant naar boven.
3 Breng in een steelpan de azijn aan de kook met de rode peper, knofl ook, peperkorrels, laurierblaadjes en tijm. Draai het vuur laag en kook de azijn tot iets minder dan de helft in.
4 Schenk de warme marinade over de vis. Schud het bakblik of braadslee 30 seconden boven het vuur heen en weer. Zo kan de warmte goed intrekken. Verdeel de sardines over grote borden, druppel er nog een beetje olijfolie over en serveer direct, met (veld)sla erbij.
Sardientjes in het zuur is een recept van Visrecepten